Alegerea periuței de dinți este o provocare de fiecare dată când te afli în fața raftului din magazin și trebuie să alegi dintr-o gamă variată de sortimente și branduri.
Dacă nu ai o recomandare din partea medicului stomatolog, alegerea periuței potrivite este un proces destul de complicat, deoarece nu știi exact ce este potrivit pentru dinții tăi.
În ultimii ani, foarte multe persoane optează pentru periuțele electrice, lăsând periuțele normale în urmă. Periuțele electrice sunt o invenție interesantă pentru a efectua un periaj mai eficient, însă nu toți stomatologii le recomandă. În ceea ce privesc periuțele normale, acestea se împart în mai multe categorii în funcție de duritatea periilor și anume:
- Periuțele de dinți soft – perii acestora au o duritate mică și sunt recomandate persoanelor care au dinți sensibili, sângerări gingivale sau care au dinții mobili din cauza diverselor afecțiuni, cum ar fi parodontita. Pe lângă avantajele pe care îl are acest tip de periuțe de dinți pentru persoanele cu problemele dentare, principalul dezavantaj este că perii sunt atât de moi, încât nu reușesc să curețe placa bacteriană depusă de mai mult timp. Astfel, este necesară programarea unei ședințe de profilaxie cel puțin o dată la 6 luni, pentru o curățare profesională a dinților.
- Periuțele de dinți medium – perii acestui tip de periuțe de dinți au o duritate medie și conform schemelor de vânzare ale marilor lanțuri de magazine și a statisticilor, sunt cele mai cumpărate periuțe de dinți. Este important să existe un grad de duritate al periilor pentru o curățare eficientă, din acest motiv, acest tip de periuțe este chiar recomandat de medicii stomatologi, datorită flexibilității și universalității lor.
- Periuțele de dinți hard – perii acestui tip de periuță de dinți au o duritate mare, având numeroase avantaje pentru persoanele fumătoare sau care consumă regulat cafea sau alte alimente care colorează dinții. Perii duri reușesc să curețe eficient urmele și petele de pe dinți, dacă se efectuează un periaj de cel puțin două ori pe zi. Mai ales în cazul persoanelor fumătoare, este recomandat un control o dată la 3 luni, deoarece șansele de apariție a tartrului sau a altor afecțiuni stomatologice, este ridicat. Simplul periaj nu este suficient. Mai mult decât atât, chiar dacă periuțele cu perii duri curăță mai bine resturile de mâncare sau placa bacteriană, decât cele soft sau medium, au numeroase alte dezavantaje. Principalul dezavantaj este reprezentat de contactul periilor cu gingia. Perii cu duritate mare provoacă inflamații la nivelul gingiei sau chiar retragerea acesteia.
Pentru a alege o periuță potrivită pentru tine, este necesar să apelezi la medicul stomatolog. Acesta îți va oferi o recomandare bazată pe istoricul tău de intervenții stomatologice și în funcție de afecțiunile dentare existente. Asigurarea unei igiene orale corespunzătoare este absolut necesară pentru o dantură sănătoasă, așadar, este important ca pe lângă periajul zilnic, utilizarea aței dentare și a apei de gură, să îți programezi o dată la 6 luni, o consultație de rutină, în cadrul căreia medicul stomatolog poate realiza un periaj, o igienizare sau un detartraj profesional. Prevenția de ține departe de probleme complexe.