Durerile de cap au diverse cauze ale apariției acestora, însă, deși afecțiunile stomatologice nu sunt considerate principalul suspect, există multe cazuri în care acestea determină un număr însemnat de dureri de cap sau migrene.

Pentru a trata efectul, e nevoie să fie tratată cauza durerii. În acest sens, principalele afecțiuni dentare care pot provoca migrene sunt inflamațiile de la nivelul dentiției sau gingiilor, abcesele dentare, gangrenele, parodontita, precum și diferite reacții adverse ale unor intervenții stomatologice.

Disfuncțiile ocluzale – influențează apariția migrenelor

 Ocluzia dentară denumește felul în care se întâlnesc dinții atunci când se realizează mușcătura, iar dacă aceștia se află în afara curburii normale a mandibulei, se află la distanțe anormale unul față de celălalt, înseamnă că suferi de tulburări de ocluzie.

Tulburările de ocluzie provoacă apariția migrenelor și a durerilor de cap, deoarece mușcătura nu se realizează în parametrii normali, deoarece forța masticatorie este mai accentuată în anumite zone ale cavității bucale, mușchii dezvoltându-se dezechilibrat.

Este foarte important să consulți medicul stomatolog dacă observi simptome ale unor afecțiuni dentare și mai ales dacă prezinți tulburări de ocluzie, deoarece acestea contribuie în mod direct la apariția migrenelor și la dezvoltarea unor afecțiuni ce necesită metode de tratament complexe.

O altă cauză stomatologică a apariției migrenelor, poate fi reprezentată de sindromul ATM, adică disfuncția articulației temporo-mandibulare. Sindromului ATM i se asociază migrene puternice, precum și durere acută la nivelul urechilor. Articulația temporo-mandibulară este cea care face legătura între mandibulă și maxilar. Mișcările acestei articulații permit deschiderea și închiderea gurii și mișcarea osului mandibular.

Dacă te întrebi cum poate fi tratat sindromul ATM, trebuie să știi că există numeroase metode de tratament în funcție de afecțiunile care stau la baza acestuia. Se poate apela la purtarea unui dispozitiv care să corecteze anumite  obiceiuri pe timp de noapte, intervenții chirurgicale, precum și schimbări la nivelul alimentației.

Este important să te adresezi medicului stomatolog pentru a stabili cu exactitate, dacă anumite afecțiuni stomatologice îți provoacă durerile de cap sau migrenele. Controalele de rutină, efectuate de cel puțin două ori pe an, te țin departe de afecțiuni complexe și te bucuri de o dantură sănătoasă, fără durere.

Published On: aprilie 23, 2021 / Categories: General /