Există mai multe tipuri de afectiuni parodontale, care sunt succesive și apar în funcție de gradul de dezvoltare a bolii asupra dentiției. Cea care apare prima dată este:

Gingivita – reprezinta inflamatia superficiala a tesuturilor parodontale (gingie, ligamente parodontale etc.) cu aparitia ultertioara a semnelor clinice caracteristice precum singerarea gingivala. Dacă medicul stomatolog identifică problema în această fază, aveți toate șansele ca gingivita sa nu evolueze intr-o forma mai grava sau intr-o alta afectiune parodontala.

Parodontita și Parodontita avansată – reprezintă fazele dezvoltate ale bolii parodontale, când tartrul și bacteriile distrug ligamentul sau chiar osul. Dinții pot deveni mobili și într-un final, există mari șanse ca aceștia să cadă. În acest stadiu al bolii parodontale, apar de obicei dureri mari ale gingiilor, dinților și sensibilitate dentară acută.

Pentru a preveni apariția bolii parodontale este necesar un control regulat la medicul de specialitate, igienizare și un detartraj profesionale. Cu cât se identifică mai repede boala, cu atât se scurtează durata tratamentului, rezultatele apar mai repede și se evită complicațiile și alte intervenții mult mai complexe. Aveți încredere în medicul stomatolog, efectuați controale regulate și investiți în rezultate imediate, cu o durată de viață îndelungată.

Parodontologia este ramură a stomatologiei care se ocupă cu prevenirea și tratarea bolii parodontale și menținerea sănătății dentiției.

Ce este boala parodontală?

Organizația Mondială a Sănătății susține că peste 20% dintre persoanele adulte cu vârsta cuprinsă între 35 și 44 de ani, suferă de afecțiuni parodontale. Aceste afecțiuni sunt de multe ori, cauza principală a pierderii unuia sau chiar mai multor dinți. Este cea mai răspândită afecțiune dentară la nivel mondial și se identifică cu inflamarea, înroșirea gingiei, precum și afectarea osului și a ligamentelor care ajută dintele să fie susținut în alveolă.

Boala parodontală este foarte înșelătoare și poate fi descoperită la timp doar efectuând controale periodice la medicul stomatolog. De ce? Pentru că de obicei, în faza incipientă nu apar semne ale unei probleme. Abia în faza avansată a problemei, apar semne clare cum ar fi sângerare, atât în timpul periajului, cât și la masticație, durere și chiar deplasarea dintelui, ducând în final la pierderea acestuia. Netratată, parodontita are consecință principală căderea dinților.