Tartrul este un depozit mineral și organic, alcătuit din resturi de mâncare și bacterii, care formează o placă întărită pe dinți și care se poate îndepărta în totalitate doar în cabinetul stomatologic, cu ajutorul unei ședințe de detartraj.
Tartrul se formează din cauza unei igiene dentare precare, mai exact din cauza neîndepărtării în totalitate a plăcii bacteriene. Simplul periaj nu este suficient pentru îndepărtarea plăcii bacteriene, deoarece periuța de dinți nu ajunge în locuri greu accesibile unde se adăpostesc bacterii, cum ar fi spațiile interdentare sau suprafețele laterale ale dinților.
Netratat la timp, tartrul contribuie la apariția unor afecțiuni grave ale dentiției și anume la apariția cariilor, a gingivitei și inevitabil, a parodontitei, care provoacă căderea prematură a dinților. Tartrul nu se poate îndepărta doar cu ajutorul periuței de dinți sau a aței dentare, ci necesită efectuarea uneia sau mai multor ședințe de detartraj la cabinetul stomatologic, la un anumit interval de timp stabilit de către medicul specialist.
Cum se desfășoară procedura de detartraj?
Procedura de detartraj se desfășoară cu ajutorul unui aparat de curățare al tartrului, care se folosește de tehnologia cu ultrasunete, pentru a îndepărta depunerile de tartru, fără să afecteze smalțul dinților. Medicul stomatolog va decide dacă ședința de detartraj este urmată de o ședință de periaj profesional, care asigură o curățare optimă a dinților, se curăță ultimele resturi și se previne apariția viitoarelor depuneri de tartru. Nu este suficientă efectuarea unei singure ședințe de detartraj pe an, ci este recomandată o dată la 6 luni, iar pentru persoanele fumătoare, chiar o dată la 3 luni, deoarece sunt predispuse la reapariția și dezvoltarea tartrului.
Principalele beneficii ale unei ședințe de detartraj sunt diminuarea extinderii plăcii bacteriene și dezvoltarea sensibilității dentare și gingivale, funcția estetică este restabilită, prevenirea apariției bolii parodontale și eliminarea sursei multor afecțiuni dentare care pot apărea.
În plus, în urma ședinței de detartraj, medicul stomatolog poate vizualiza dacă dinții tăi sunt afectați de alte probleme dentare și poate propune metode de tratament pentru rezolvarea acestora.
Apariția tartrului este direct influențată de comportamentul nostru de consum și lipsa igienei orale adecvate, așadar, pentru a preveni apariția acestuia, este necesar periajul de două ori pe zi, folosirea aței dentare și a apei de gură, consumul rar sau deloc al alimentelor care pătează și erodează dantura precum: cafeaua, băuturi carbogazoase. În plus, s-a dovedit că fumatul are o influență directă asupra pătării dinților și dezvoltării tartrului.
Încă de la primele semne ale apariției tartrului, consultă medicul stomatolog și urmează îndeaproape recomandările acestuia pentru a avea o dantură sănătoasă și puternică.